Rattengif verboden voor buitengebruik

Door onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden. Dit had schokkende resultaten tot gevolg. Bovendien is het onveilig voor omstanders en slecht voor het milieu.

De mazen van de wet
Andere dieren krijgen rattengif ook binnenSommige consumenten bestrijden ratten nog steeds graag met giftigde rattenkorrels en weten ondanks het verbod toch rattengif te bemachtigen. Dit gedrag versterkt bovenstaande problemen en zorgt nog steeds voor slachtoffers onder verkeerde doelgroepen zoals bijvoorbeeld vogels, marters, bosmuizen en eekhoorns.

Rattengif mag al lange tijd niet meer verkocht worden aan consumenten zonder vakbekwaamheidsdiploma. De hoeveelheid gif die benodigd is om ratten te doden overstijgt de maximum hoeveelheid gif die fabrikanten mogen verpakken voor de Nederlandse consumentenmarkt.

Steekproeven hebben uitgewezen dat sommige winkels in Nederland nog steeds gif in grote hoeveelheden (onder het mom van muizengif) verkopen aan consumenten zonder te vragen om de juiste papieren. Deze mentaliteit verergert de problemen die zijn ontstaan juist omdat deze middelen verkocht werden aan consumenten zonder de juiste kennis.

Webwinkels
Dode rat door rattengif. De gifkorrels blijven liggen en zorgen onder sterfte bij andere dieren.Diverse webwinkels die muizengif verkopen promoten ook rattenbestrijding met hetzelfde gif. Deze misleiding zorgt voor een toename van de problemen, vooral bij particulieren die dit gif kopen en in de tuin gebruiken.

Muizengif en rattengif zijn weliswaar meestal hetzelfde, maar het probleem is dat ratten niet zomaar of niet voldoende van het gif eten waardoor resistentie optreedt. Andere dieren krijgen het gif ook binnen waarmee consumenten onbedoeld bijdragen aan sterfte.

Dit is ongetwijfeld ook één van de redenen dat vanaf 2023 ook geen giftige muizenkorrels meer verkocht mogen worden aan consumenten.

Wat is rattengif eigenlijk?
Rattengif bezit meestal een anti-stollingsmiddel van het bloed, ook wel ‘Anticoagulantia’ genoemd. Bekende werkzame stoffen zijn bijvoorbeeld Bromadiolon en Difethialon. Inwendige bloedingen zorgen ervoor dat het dier doodgaat. Het lokaas waar het gif in verwerkt zit moet door de ratten gegeten worden om het binnen te krijgen.

Om te voorkomen dat ratten het gevaar herkennen van het aas, is het gif dusdanig opgebouwd dat het dier niet direct doodgaat. Ratten moeten meerdere keren van het aas eten voordat ze doodgaan. Ze worden eerst ziek. Het is een proces van enkele dagen waardoor de dieren langere tijd pijn lijden. Deze bestrijdingswijze is dus tevens verre van diervriendelijk.

Was rattengif werkelijk zo effectief?
Ja en nee. Ja, omdat rattengif zich bewezen heeft. Het heeft ons in het verleden absoluut geholpen het rattenbestand drastisch te verminderen. Hier moet bij gezegd worden dat dit ook in samenhang is gegaan met een structurele verbetering in de opslag en verwerking van huishuidelijk afval en verbeteringen in ons rioolsysteem.

Nee, omdat rattengif tegelijkertijd (vooral door verkeerd gebruik) verminderde gevoeligheid heeft veroorzaakt onder meerdere generaties ratten. Ratten hebben zich ook aangepast. De volksmond roept dat ratten slimmer zijn geworden. Wij omschrijven het liever als de toegenomen aangeboren voorzichtigheid die vele rattenlevens doet redden.

Hoge prijs
De beschikbaarheid van rattengif heeft ons teveel doen achterover leunen. Hoe we vroeger intensief bezig waren met het vangen van een rat, werd er de laatste jaren gewoon een handje gif gestrooid en men hoefde er niet meer naar om te kijken. Te gemakkelijk blijkt. Het leed speelt zich af buiten ons gezichtsveld, geen intensieve controle en relatief goedkoop. Onder de oppervlakte groeiden echter al de problemen waar we nu tegenaan lopen.

Scroll naar boven